© 2016 by Alexandros Papadakis

Ἡ Ἱστορία ξαναγράφεται ἤ διαγράφεται;

October 15, 2013

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία» Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

 

         Δείτε εδώ την πρόβλεψη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από τον Άγιο Παΐσιο και ο κρυφός σκοπός της επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων και των δυσβάστακτων φόρων.

     Και σε αυτό το βίντεο θα ακούσετε τα "προφητικά" λόγια που έλεγε το 1996, στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μιχάλης Χαραλαμπίδης! Κι επειδή ο άνθρωπος ΔΕΝ ήταν προφήτης, είναι σαφές ότι τα όσα προβλέπει με ανατριχιαστική ακρίβεια για το 2010, δεν αποτελούν "κληρονομικό χάρισμα" αλλά καθαρή, έντιμη και ανεπηρέαστη πολιτική κρίση! Άραγε πού είναι τώρα ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης; Και πού είναι οι Σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που το 1996 τον άκουγαν, χαρακτηρίζοντάς τον "γραφικό";
 

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι όχι μόνο είναι χρεωκοπημένη η οικονομολογία, αλλά ότι πάντοτε δεν ήταν τίποτα άλλο από μασκαρεμένη πολιτική… η οικονομολογία είναι μια μορφή εγκεφαλικής βλάβης. ~ Hazel Henderson

 

     «Κάποτε ὁ Κύριος εἶπε στό βασιλιά Σολομῶντα· ζήτησε μου ὅτι ἐπιθυμεῖς καί ἐγώ θά σοῦ τό δώσω. Ὁ σοφός ὅμως Σολομών δέ ζητησε ὑλικά πράγματα, ἀλλά ζήτησε ἀπό τό Θεό σοφία, γιά νά Κυβερνᾶ σωστά τούς ὑπηκόους του. Αὐτό ἄρεσε στόν Κύριο καί μάζί μέ τή σοφία πού τοῦ ζήτησε τοῦ χάρισε καί πολλά πλούτη καί δόξα.» (Β Παραλειπόμενα 1,7-12)

     «Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής ενός προτύπου Κυβερνήτη προς μίμηση από τους πολιτικούς μας, κυρίως, προκειμένου οι Έλληνες να αποκτήσουν ορθά πολιτικά κριτήρια στην επιλογή των Κυβερνητών του Έθνους μας» (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

«Στην Ελλάδα μιλούν οι σοφοί και αποφασίζουν οι ηλίθιοι» - G.Santayana

«Δυστυχία σου, Ελλάςμε τα τέκνα που γεννάς!

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;» (Γεώργιος Σουρής, 1853-1919)

 

«Βρίσκω ότι πάμε σ ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο…» Υπάρχει λοιπόν  διευθυντήριο!

( βλ. ΔΙΑΛΕΞΗ : «ΠΩΣ  ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ  Ο  ΚΟΣΜΟΣ» [κείμενο] , [βίντεο] ) 

 

Ότι βλέπουμε είναι ψέμα.... από τον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα "Πολιτεία Ζ"

 

Στην Ευρώπη σαν Έλληνες

 

«...παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να φάνε τους Έλληνες και δεν μπορούνε, τρώνε από μας και μένει και μαγιά» (Μακρυγιάννης). Αιώνες βίας, απειλών, διακρίσεων, κοινωνικής αποδιάρθρωσης, φυσικών καταστροφών και η απειλή της γενοκτονίας δεν μπόρεσαν να συρρικνώσουν και να εξαφανίσουν το δυναμικότερο τμήμα της ελεύθερης ανθρωπότητος, του Ελληνισμού. Γιατί υπήρχε πάντα η «μαγιά».

 

«Πρέπει να ζήσουμε την Ευρώπη σαν Έλληνες και όχι την Ελλάδα σαν Ευρωπαίοι. Όχι από εθνικό φιλότιμο ή από περηφάνεια. Αλλά γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ζήσουμε μίαν αυθεντική, προσωπική, δημιουργική ζωή. Αλλιώς δεν θα ζούμε, αλλά θα αγώμεθα και θα φερώμεθα σαν αθύρματα. Θα είμαστε απαλλοτριωμένοι. Θα έχουμε εκποιήσει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: την ψυχή μας. Και η ψυχή μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι ελληνική. Σαν τέτοια θα την ζήσουμε. Γιατί δεν μπορούμε αλλιώς, αν δεν θέλουμε, να είμαστε ψεύτικοι και προπαντός στείροι. Γιατί τη γονιμότητα την εξασφαλίζει μόνο η γνήσια ζωή, που απορροφά νάματα ζωής από τον ιστορικό κορμό του έθνους. Τα στείρα μουλάρια προέρχονται από μιαν αφύσικη επιμιξία» (Χρήστος Μαλεβίτσης).

 

    «Χωρίς τα ανεξίτηλα σημεία της ιδιοπροσωπίας μας θα είχαμε προ πολλού εξαφανισθεί από προσώπου της γης. Αυτά συγκροτούν το απόθεμα της ψυχής μας, τις κεκρυμμένες πραγματικότητές της που ζωογονούνται από τις διαχρονικές αξίες: Η πίστη των πατέρων μας, η γλώσσα μας, η ελευθερία ως αγαθό υπερκείμενο της ζωής, η λεβεντιά, το φιλότιμο, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά. Τούτη είναι η παράδοση του Γένους των Ελλήνων.

   Διεισδυτικός στα καθ΄ ημάς ο πολύς Χένρυ Μίλλερ διέκρινε εύστοχα (Ο Κολοσσός του Μαρουσιού, Κάκτος, σ. 65) : «Η Ελληνίδα γυναίκα και ο Έλληνας ορθόδοξος ιερέας – αυτοί διατήρησαν το πνεύμα του αγώνα. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο μεγαλύτερα παραδείγματα πείσματος, κουράγιου, τόλμης».

Αυτόν τον τόπο τελικά η Ελληνίδα μάνα κι ο ευσεβής παππούλης τον κρατάνε στους ώμους τους.» (Στέλιος Παπαθεμελης «Ρίζες και... Κλαδιά»).

 

Έννοια και διάκριση: «έθνος» (nation), «εθνική ομάδα/εθνότητα» (ethnie), «εθνική ταυτότητα» (national identity) και «εθνικισμός» (nationalism)

Απόσπασμα:

Θα επαναλάβω την άποψη του Anthony Smith για την γένεση του σύγχρονου Ελληνικού Έθνους που βασίζεται στις απόψεις του J.A.Armstrong(National before nationalism,1982, σελ 179-182) και κατά επέκταση στον Απόστολο Βακαλόπουλο(Νέος Ελληνισμός, τόμος 1):

 

«Μήπως οι Έλληνες εθνικιστές είχαν εντελώς άδικο όταν ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό έθνος αναγόταν στη βυζαντινή αυτοκρατορία ή ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα και, αντιθέτως, είχαν δίκιο οι μοντερνιστές/νεωτερικοί στον ισχυρισμό τους ότι το ελληνικό έθνος δημιουργήθηκε μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα με την έλευση της νεωτερικότητας;

 

Εφόσον οι μοντερνιστές/νεωτερικοί ορίζουν το έθνος με όρους συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων, δημόσιας κουλτούρας και οριοθετημένης εδαφικής επικράτειας, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έννοια έθνος είναι αδιανόητη πριν από τη μοντέρνα εποχή. Αλλά όμως εάν πιέσουμε αυτά τα κριτήρια (των νεωτερικών), μπορούμε να μιλάμε για Ελληνικό έθνος πριν την Ελληνική ήττα του 1922 από τους Τούρκους και την απόρροια ανταλλαγή πληθυσμού και σταθερότητας μέσα στα σύνορα; Οι νεωτεριστές μιλάνε…..πριν τον 20ο αιώνα.

 

Εάν όμως ορίσουμε το έθνος, εμείς (οι εθνο-συμβολιστές) με τους νέο-διαχρονιστές με όρους εθνικότητας (ethnicity), λαϊκής γλώσσας και θρησκευτικής κουλτούρας, τότε θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι το ελληνικό έθνος (Nation) υπάρχει από τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους, όπως και από την ορθόδοξη κοινότητα που ακολούθησε και η οποία διοικείτο από Έλληνες και από έναν ελληνόφωνο κλήρο. Επιπλέον, παρόλο που επήλθε σοβαρή ρήξη στη δημογραφική συνέχεια της Ελλάδας εξαιτίας των εισβολών των Αράβων, των Σλάβων και των Αλβανών τον 6ο αιώνα, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ακόμα και η ύπαρξη μιας έντονης πολιτισμικής συνάφειας με την αρχαία Ελλάδα, όπως φαίνεται από την αναβίωση της ελληνικής φιλοσοφίας στην ύστερη Βυζαντινή αυτοκρατορία.»

 

Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας

 

Το βίντεο έχει τίτλο Gracias Grecia Nuestra herencia, που σημαίνει: Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας.

 

Τραγούδι στα Ισπανικά όπου όλες οι λέξεις είναι Ελληνικές. Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντανιέλ Αρμάντο, δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι το εμπνεύστηκε όταν είχε πάει στην Κούβα και εισερχόμενος σε ένα βιβλιοπωλείο είδε ένα βιβλίο με τίτλο ´Οι 17,000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα'.

Έζησα δύο χρόνια στην Ισπανία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ελληνικές λέξεις είναι πολύ περισσότερες. Θα μού πείτε, πού το ξέρεις, τις μέτρησες; Δεν χρειάζεται. ΟΛΕΣ οι λέξεις πού υποδηλώνουν κάποια έννοια επιστημονική, κοινωνιολογική, ανθρωπιστική και όχι μόνο είναι Ελληνικές. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες.

 

Σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence, που διοργανώνει συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα, ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κωμικός, μεταξύ άλλων, Stephen Fry, επιχειρηματολογεί πάνω στην άποψη πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα. Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο...

 

Βρετανός καθηγητής της Οξφόρδης για την Μακεδονία! Ένα ηχηρό χαστούκι σε όσους Έλληνες και μη, αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας...

 

Ενώ εμείς στην Ελλάδα διαγράφουμε την ιστορία αλλάζοντας καφάλαιά της, όπως «Η καταστροφή της Σμύρνης», σε «Συνωστισμό...» άλλοι λαοί (Λιβανέζοι Ορθόδοξοι, Γάλλοι της Μαρσαλίας και Ιταλοί της Κάτω Ιταλίας) δηλώνουν Ελληνική καταγωγή! Δείτε τα βίντεο...

 

Πρώτη Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (2012) από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς του Λιβάνου και την δέηση-προσευχή για την απελευθέρωση της (ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ).

 

Ελληνική σημαία σχημάτισαν οι οπαδοί της Μαρσέιγ, δείχνοντας έτσι την επίγνωσή τους για την ελληνική καταγωγή της πόλης, και γνωρίζοντας καλά την ιστορία της πόλης τους.

«Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας» έγραφε το πανό που ύψωσαν οι οπαδοί της Μαρσέιγ, στον αγώνα μεταξύ της Μαρσέιγ και της Λιλ στις 22 Νοεμβρίου, κάτω από ένα τεράστιο coreo με την ελληνική σημαία στο κέντρο της οποίας απεικονιζόταν το πρόσωπο του Πρωτέα, ιδρυτή της πόλης σύμφωνα με την μυθολογία.

Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, υπενθύμισαν με αυτό τον τρόπο, τις ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Φωκαείς το 600 π.Χ και ήταν η πρώτη ελληνική πόλη-κράτος στα σημερινά γαλλικά εδάφη.

Βλέπουμε ότι η επιρροή του Ελληνισμού είναι ακόμα έντονη σε περιοχές που έχουν αλλοτριωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, δείχνοντας έτσι την απίστευτη δύναμή του, και γιατί πολλοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να τον εξαφανίσουν.

 

Το σύνθημα που ακούγεται από τους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας (Ultras Crotone) της πόλης Crotone [ (Κρότων), αρχαία ελληνική πόλη της Κάτω Ιταλίας], είναι το εξής: Salutate la Magna Grecia!!! - Σε Ελληνικά: ΧΑΙΡΕΤΗΣΤΕ -ΥΠΟΚΛΙΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ!!!!

Ο Κρότων ή Κρότωνας υπήρξε αρχαία ελληνική αποικία στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, στις εκβολές του ποταμού Αισάρου, που ιδρύθηκε περίπου το 710 π.Χ. από Αχαιούς. Αφού κυρίευσε την προς βορειοδυτικά ορεινή χώρα και τα χαλκωρυχεία του κόλπου της Τερίνης, ίδρυσε μικρό κράτος εκτεινόμενο από την Αδριατική ως την Τυρρηνική Θάλασσα.


Εκτός από την Ultras Crotone, υπάρχει και η ομάδα της Βερόνας που ονομάζετε «HELLAS-VERONA» και για σύμβολο της έχει την Ελληνική σημαία με μόνη διαφορά τα χρώματα,αντί για γαλανόλευκο έχουν το κίτρινο-μπλε.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ

Μια παραγωγή του Εσπερινού Γυμνασίου Σερρών (Λυκειακές Τάξεις). Κείμενα και ιστορικές φωτογραφίες : Χριστιανική Εστία Πατρών Εκφώνησε και ηχογράφησε ο Παντελής Ασήκογλου στο noize radio.

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο διαθέτει σήμερα την πληρέστερη και σημαντικότερη Συλλογή Σημαιών στη χώρα, η οποία αριθμεί περί τις 250 σημαίες, ελληνικές και ξένες.

 

Παραλειπόμενα-Επικουρικά στοιχεία:
ΣΗΜΑΙΑ ''ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ''

 ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Δείτε στο βίντεο μια συλλογή από σημαίες και οικόσημα της περιόδου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η κληρονομιά αυτή έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των λαών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Αρκεί να δούμε της σημαίες των Ορθοδόξων κρατών της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Ρωσίας, της Μολδαβίας και φυσικά την δοξασμένη Ελληνική σημαία. Αν και απ'ότι φαίνεται, και άλλοι χρησιμοποίησαν τα σύμβολα αυτά, χωρίς να δικαιολογείται από κανένα πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό δεσμό.

 

 

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

     Προς την Παναγία, προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, αποτείνεται το θαυμάσιο βυζαντινό τροπάρι «Tη Υπερμάχω Στρατηγώ», που στην πραγματικότητα είναι ο εθνικός ύμνος του αγωνιστικού Βυζαντίου. Και σαν εθνικό μας ύμνο έπρεπε να το κρατήσει και ή απελευθερωμένη Ελλάδα του 21, αν οι λόγιοι και οι πολιτικοί της εποχής εκείνης είχαν την οξυδέρκεια να καταλάβουν τη σημασία που παίρνει η Παράδοση στη ζωή των εθνών και δεν έβλεπαν την κλασική Ελλάδα να ενώνεται ηθικά και ιστορικά με το απελευθερωμένο Έθνος, δίχως την ένδοξη και μεγαλόπρεπη περίοδο της Βυζαντινής χιλιετίας που μεσολάβησε και σφυρηλάτησε τη νέα μας Ελληνοχριστιανική συνείδηση. Δήτε όμως. Αυτό που δεν έκαμε το μεταεπαναστατικό κράτος το έκαμε μόνος του ο Ελληνικός Λαός. Έτσι κάθε φορά που ένα μεγάλο γεγονός τρικυμίζει τη ψυχή μας, το βυζαντινό τροπάρι αυθόρμητα ανεβαίνει στα χείλη μας και σμίγει με τους στίχους του Σολωμού. Και πάλι αυθόρμητα κάθε φορά που ένα υπόδουλο τμήμα του Ελληνισμού ενώνεται με την ενιαία ελεύθερη πατρίδα, ο Ελληνικός Λαός αλληλοχαιρετάται με τη θρησκευτική φράση «Χριστός Ανέστη».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

 

 

ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΟ

 

Κοντάκιο αυτόμελον. Ήχος πλ. δ'.
Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια
αναγράφω σοι η πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον
εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον
ίνα κράζω σοι· χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.

 

* * * 

Εθνικοί Επέτειοι - Μνήμες

17η Φεβρουαρίου: Ανακύρηξη αυτο-νομίας της Βορείου Ηπείρου του 1914
25η Μαρτίου: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
19η Μαΐου: Μνήμη γενοκτονίας ποντιακού Ελληνισμού
29η Μαΐου: Μνήμη Άλωσης της Πόλης του 1453 & Μάχη της Κρήτης του 1940
6η-7η Σεπτεμβρίου: Μνήμη Σεπτεμβριανών του 1955 (εχθροπραξίες Τούρκων κατά Ελλήνων της Πόλης)
1η Κυριακή μετά 13 Οκτωβρίου: Μνήμη Μακεδονικού Αγώνα του 1904-1908
28η Οκτωβρίου: ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
17η Νοεμβρίου: Μνήμη Πολυτεχνείου του 1974

 

 Υπάρχουν πολλές πτυχές τις ιστορίας μας που δεν διδάσκονται στα Δημόσια Σχολεία, άγνωστες στον πολύ κόσμο αλλά με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Γνωρίζουμε ότι είναι η Αϊτή πρώτη χώρα που αναγνώρισε το νέο Ελληνικό Κράτος, ότι υπάρχουν Ινδικά Στρατιωτικά Νεκροταφεία στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να διεισδύσουμε σε κάποια από αυτά τα άγνωστα γεγονότα τις ιστορίας.

 

Τή γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἕλληνική

 

      Ἀποτελεῖ βαρειά παρακαταθήκη γιά μᾶς τούς Νεοέλληνες ὁ θησαυρός τῆς γλώσσας μας. Ἡ ὀμορφιά καί ἡ δύναμή της ἀναγνωρίζονται σήμερα παγκοσμίως, γι᾽ αὐτό καί διδάσκονται στά σχολεία τοῦ ἐξωτερικοῦ τόσο τά Ἀρχαῖα ὅσο καί τά Νέα Ἑλληνικά {...}

Ἀξίζει στή γλώσσα μας πράγματι κάθε τιμή και μελέτη, ἀφοῡ κατά τόν Claude Fauriel, «ἡ ἑλληνική γλώσσα συγκεντρώνει τόν πλοῦτο καί τήν ὁμοιογένεια τῆς γερμανικῆς, τή σαφήνεια τῆς γαλλικῆς, τή μουσικότητα τῆς ἰταλικῆς καί τή λυγεράδα τῆς ἰσπανικῆς». Λαμβάνουμε κι ἐμεῖς ἐδῶ στόν τόπο μας τά ἀνάλογα μηνύματα, ὥστε νά τήν περιφρουρήσουμε ἀπό κάθε κακοποίηση καί διαστρέβλωση; (ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ, Ὀρθόδοξο Χριστιανικό μηνιαίο περιοδικό, Ἰούνιος 2006, σελ. 176-177)

 • Tο Facebook πρόσθεσε τα αρχαία ελληνικά στις επιλογές γλώσσας

 • Το πανεπιστήμιο Ιρβάιν (Irvine) της Καλιφόρνιας πράγματι έχει αποθησαυρίσει όλα (σχεδόν) τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής (και ορισμένα μεταγενέστερα, έως την Άλωση) και τα διαθέτει στον ψηφιακό δίσκο TLG (Thesaurus Linguae Graecae)  -ο Ίβυκος τον οποίο αναφέρει ο Γεωργαλάς είναι παλαιότερη ονομασία του ίδιου προγράμματος. «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας! Και η επαφή μας με αυτή θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.» Μπρούνερ, Καθηγητής Ηλεκτρονικής, μέλος επιτροπής ειδικού προγράμματος για την ελληνική γλώσσα

 • Τρεις ή τέσσερις φορές (1995, 1999, 2001) ένας ή δύο Ισπανοί (Βάσκοι την καταγωγή) ευρωβουλευτές, όχι οι ίδιοι κάθε φορά, έχουν προωθήσει ατομικά προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ψήφισμα, πάντοτε το ίδιο, με το οποίο τονίζεται η μεγάλη σημασία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

 • Σε μία κλασική μελέτη του Γ. Χατζηδάκη πριν εκατό περίπου χρόνια, βρέθηκε ότι ο μέσος Έλληνας από τις 4.900 λέξεις της Καινής Διαθήκης μιλούσε τις 2.280 (47%) καταλάβαινε επαρκώς τις 2.200 (45%) και αγνοούσε τις 400 (8%). Σήμερα ποια θα ήταν τα ευρήματα μίας παρόμοιας έρευνας; (Απολύτρωσις, Δεκέμβριος 2000, σελ. 253)

 • Οι Έλληνες της Κύπρου μιλούν ελληνικά στη δική τους ντοπιολαλιά, η οποία αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι ανάμεσα στις πολλές ελληνικές διαλέκτους που χρησιμοποιούνται σε διάφορα ελληνικά μέρη. Πολύ γνωστές Ελληνικές διάλεκτοι είναι η Δωδεκανησιακή, η Ποντιακή, η Κριτική, η Κατωιταλιώτικη (Γκρίκο), η Τσακωνική (Ελληνογενής), η Χειμαρριώτικη, Ρωμαίικα (Μαριουπολίτικα), Ρωμανιώτιλη (Γεβανική). (Πηγή: Ελληνική γλώσσα και κυπριακή διάλεκτος)


ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

 

    Τα νεότερα στοιχεία που αποδεικνύουν την αρχαιότητα της Ελληνικής γλώσσας (κατά συνέπεια ότι το αλφάβητο ΔΕΝ είναι Φοινικική ανακάλυψη) καθώς και κάποιες άγνωστες πτυχές της (όπως π.χ. ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα λέξεων της αρχαίας Ελληνικής με : α) την γλώσσα των ιθαγενών στα νησιά Χαβάη και β) την γλώσσα των Κετσούα-ιθαγενών των περουβιανών Άνδεων).

     Η Ελληνική είναι το τελειότερο ανθρώπινο επίτευγμα στον τομέα της γλώσσας. Και φυσικά αυτό δεν είναι συμπτωματικό. Διότι "η σκέψις ενός λαού εκφράζεται ίσως πιο άμεσα στην δομή της γλώσσας του απ' όσο σε οποιοδήποτε άλλο δημιούργημά του" (Kitto). 'Άρα η γλώσσα αυτή είναι δημιούργημα λαού με ανώτερη σκέψη και πνευματική συγκρότηση. Οι ιδιότητες που χαρακτηρίζουν την γλώσσα των Ελλήνων χαρακτηρίζουν την υπόστασή τους. Απόδειξης ότι τις ίδιες ιδιότητες (διαύγεια, οικονομία, δύναμη, εκφραστικό πλούτο κλπ) βρίσκουμε στα πνευματικά και καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα.

     Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι την Ελληνική γλώσσα δεν την έφερε ποτέ κάποιος ημιάγριος λαός «από τα βορεινά βουνά» ή τις «βόρειες πεδιάδες» του. (Σημ. της "ΑΕΙ" - όπως ισχυρίζονται οι υποστηρίζοντες την ινδοευρωπαϊκή προέλευση της Ελληνικής γλώσσας-) Αυτή υπήρχε ανέκαθεν επί τόπου και αναπτυσσόταν επί χιλιάδες χρόνια. Είναι προϊόν εξελίξεως χιλιετιών. Και η γλώσσα που μιλούσαν και έγραφαν οι Αχαιοί ήταν η συνέχεια της γλώσσας και της γραφής των Πελασγών. Η γλώσσα αυτή, ενιαία αρχικώς (Πρωτοελληνική) διαφοροποιήθηκε, με την εξάπλωση των Αιγαίων (Πρωτοελλήνων) σε μεγάλες (και μακρινές από την μητρόπολη) περιοχές.

    'Έτσι προέκυψαν οι ποικίλες διάλεκτοι της Ελληνικής και οι συγγενείς προς αυτήν γλώσσες διαφόρων λαών (Ιαπετική ομογλωσσία = Ελληνογενείς γλώσσες). Όσο για την γραφή, ο Σλήμαν και ο Έβανς απέδειξαν ότι αυτή ήταν σε χρήση στο Αιγαίο τουλάχιστον από το 2500 π.Χ. και οι νεώτερες έρευνες (επιγραφές στα Πιλάκατα της Ιθάκης και στο Δισπηλιό της Καστοριάς) την ανήγαγαν στην στ' χιλιετία (5250 π.Χ.)

 

Από το βιβλίο "ΠΟΙΟΙ ΗΣΑΝ" του Γ. ΓΕΩΡΓΑΛΑ εκδόσεις ΤΟΤΕ

 

Τα σημαντικότερα από τα γεγονότα που απέδειξαν την αρχαιότητα της Ελληνικής γλώσσας έναντι των υπολοίπων, είναι τα εξής :

 • η ανακάλυψη από τον A. EVANS το 1900 των γραμμικών γραφών Α' και Β' στην Κρήτη και η αποκρυπτογράφηση το 1952 της γραμμικής Β'.

 • η ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού σε έντυπο εικονογραφικό σύστημα γραφής.

 • η ανακάλυψη στο Δισπηλιό της Καστοριάς ξύλινης πινακίδας εγχάρακτη με γραμμική Α' που αποτελεί σήμερα το αρχαιότερο δείγμα γραφής στον κόσμο.

 • η ανακάλυψη των πρωτοκυκλαδίτικων αγγείων της Μήλου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.) και της επιγραφής των Σποράδων (μέσα 5ης χιλιετίας π.Χ.), με χαραγμένα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου ( Α,Υ,Δ, Χ, Ν κλπ). (σύμφωνα με τους υποστηρικτές της Φοινικικής προέλευσης του Αλφαβήτου τα γράμματα εισήχθησαν στον Ελλαδικό χώρο τον 9ο με 8ο π.Χ. αιώνα).

::  © 23-2-2004 www.panellines.gr  ::

Διαβάστε ακόμη . . .

Ξενοφών Ζολότας - Έλλην Ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας- Ιστορικές Ομιλίες του στην Αγγλική γλώσσα που είναι ουσιαστικά στα Ελληνικά

 

 

Ἱστορικές μνῆμες                                                                                                              

Θράκη, η γη του Ορφέα

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ή χώρα πρώτα ονομαζόταν Πέρκη. Ονομάστηκε Θράκη από τη Θράκη, θυγατέρα του Ωωκεανού, όπως η Ευρώπη, η Ασία και η Λιβύη (Αφρική). Όπως αναφέρει ο Βυζαντινός Τζέτζης (Σχόλια εις Λυκόφρονα, σελ. 894), μητέρα της Θράκης ήταν η Σειρήνα Παρθενόπη.

     Κατά τον Κων/νο τον Πορφυρογέννητο (Αχιλ. Σαμοθράκη, «Ιστορία της Θράκης», τομ. Α΄, σελ. 49), ονομάστηκε Θράκη από το όνομα κάποιου μυθικού βασιλιά της Θράκης, ή από το γιο του Κρόνου και της Τιτανίδος. Την ίδια ακριβώς πληροφορία μας δίνει ο Στέφανος Βυζάντιος, λεξικογράφος του 6ου μ.Χ. αιώνα (Περί Δήμων και Κοινοτήτων σελ. 312, 313).

     Οι γλωσσολόγοι ετυμολογούν τη λεξη Θραξ–Θράκη από το Ελληνικό θρέομαι, που σημαίνει κράζω μεγαλόφωνα και άλλοι τη συνδέουν με το θρήσκος.

     Η προχριστιανική παράδοση αντίθετα, θέλει τη Θράκη να παίρνει το όνομά της από το Θείρα, τον πρώτο οικιστή της, ο οποίος ήταν όγδοος γιος του Ιάφεθ κι εγγονός του Νώε. (Αρχ. Θρακ. Θησ. τομ. 23ος, σελ. 33).

     Όποια και να είναι η εξήγηση, ένα είναι το γεγονός, πως η λέξη Θράκη αναφέρεται πολλές φορές από τον Όμηρο, και οι θρακικοί λαοί φέρονται σαν συγγενείς των Τρώων και των Ελλήνων (Ιλιάδα, Β΄ στίχ. 844, Λ΄ 222, Ψ΄ 230, Ν΄ 13, Δ΄ 533 κλπ.). Επίσης πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αναφέρουν τη Θράκη στα έργα τους, όπως ο Αριστοφάνης (Αχαρνείς 273), Πλάτωνας (Θεαίσηστος, 174 Α΄), Σοφοκλής (Αντιγόνη 589).

     Κατά τους αρχαίους χρόνους η Θράκη ήταν γεωγραφικά το αναπόσπαστο μέρος της Κυρίως Ελλάδος, γι’ αυτό άλλωστε απ’ όλους τους αρχαίους συγγραφείς ονομάζεται «Βόρειος Ελλάς».

     Καλύτερα απ’ όλους (τους αρχαίους συγγραφείς) περιγράφει τα σύνορα της Θράκης ο Θουκιδίδης, γιατί έζησε σ’ αυτήν. Αυτός πλησιάζει στα όρια που είχε η Θράκη πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους {Βλ. Η Θράκη σε Χάρτες από το 700 π.χ. Μέχρι σήμερα}. Αναφέρει συγκεκριμένα σαν Θράκη, την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Αίμου, Προποντίδας, Αιγαίου και Στρυμώνα (Θουκιδίδη Β΄ 97).

(Σ. Ζεχερλή, «Οι ρίζες της Θράκης μας», Θεσ/νίκη 1982, σελ. 89-90, 9)

 

(Βλ. ακόμη: ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ)

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ

1907-1908 ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

«Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες, ὅ,τι εἶστε μὴν ξεχνᾶτε, δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν, θὰ ᾿ρθοῦνε, θὰ περάσουν. Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.» 

(Κωστῆς Παλαμᾶς)

"Λησμονημένες Μορφές - Δόμνα Βιισβίζη, η κυρά των θαλασσών" (Α΄ μέρος & Β΄)

 

Ήταν Σεπτέμβρης . . .

 

   Ποια ιστορική συγκυρία, άραγε, σημείωσε τα ματωμένα ορόσημα της ιστορίας της Θράκης στις σελίδες του Σεπτεμβρίου;

  Ήταν Σεπτέμβρης του 1885, όταν εντελώς πραξικοπηματικά ο βούλγαρος ηγεμόνας Αλέξανδρος κήρυξε την ένωση της ημιαυτόνομης Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) με τη Βουλγαρία. Η προκλητική αυτή κίνηση έμελλε να επισημοποιηθεί -παρά τις ακατάπαυστες και αιματηρές αντιδράσεις των Θρακιωτών- όχι από διεθνείς συμφωνίες αλλά από αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης και κώφευση των τότε Δυνάμεων.Έτσι χάσαμε την Ανατολική Ρωμυλία, τη Βόρεια Θράκη...

     Τις επόμενες σελίδες της ιστορίας της Αν. Ρωμυλίας τις κάλυψε η βία και το αίμα· άφθονο χύθηκε, για να επέλθει ο πλήρης εκβουλγαρισμός του ελληνικού πληθυσμού που αποτελούσε και την πλειονότητα στην περιοχή.

  Ήταν Σεπτέμβρης πάλι, όταν στα 1922 με τη συνθήκη των Μουδανιών η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό!!! Ο λόγος; Οι δυτικές πιέσεις και η κατάσταση από το 1885 και έπειτα, όπως δημιουργήθηκε από αυτή την ίδια την ελληνική αδιαφορία. Έτσι η Ανατολική Θράκη περιέρχεται στους Τούρκους.

   Η τουρκική θηριωδία συνεχίζει πλέον ανενόχλητη την εφαρμογή του μεγαλεπίβολου σχεδίου της. Ήδη από το 1915 πραγματοποιεί την εξόντωση του Ελληνισμού της περιοχής.

     Από κείνο το Σεπτέμβρη δυστυχώς δεν σταμάτησαν ούτε οι εχθρικές βλέψεις της "φίλης" Τουρκίας ούτε και τα λάθη της ελληνικής διπλωματίας να ταλανίζουν και την εναπομείνασα σε ελληνική δικαιοδοσία Δυτική Θράκη. Στο απομεινάρι αυτό της ένδοξης ελληνικότατης Ρωμυλίας από Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα έχουν συσσωρευθεί τόσα πολιτικά και εθνικώς επιζήμια λάθη (ή υπαγορευμένες υποχωρήσεις;):

 • Εγκατάσταση κεμαλιστών, οργάνων της Άγκυρας.

 • Δημιουργία τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, αρχή δεινών.

 • Καθιέρωση της τουρκικής στην εκπαίδευση ως της μόνης μειονοτικής γλώσσας.

 • Εισαγωγή τουρκικών βιβλίων η οποία διευκόλυνε τελικά τη μετατροπή της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας σε εθνική, τουρκική.

 • Επίσημη αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη.

     Κι όλα αυτά για να στηριχθεί η ελληνοτουρκική φιλία... και με αντάλλαγμα τον εκβιασμό και τη δίωξη του ελληνικού στοιχείου -του οποίου την παρουσία κατοχύρωνε κατά τ' άλλα η περιβόητη συνθήκη της Λωζάνης- από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο.

     Όσο για το Σεπτέμβρη του Χρυσού 2004; Γίνεται ακόμη πιο αισθητή η εγκατάλειψη και η αδιαφορία για τα προβλήματα (π.χ. υπογεννητικότητα στην ελληνική οικογένεια, ενώ οι μουσουλμάνοι διπλασιάζονται - μεταφορά της ελληνικής γης σε τούρκους υπήκοους κ.ά.) σε αντίθεση με την ένταση της τουρκικής προπαγάνδας, η οποία διαλαλεί την καταδυνάστευση της τουρκικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη!!!

   Η χειρότερη μάστιγα όμως είναι η άγνοια, ο εφησυχασμός και η μοιρολατρία των απανταχού Ελλήνων για τα εθνικά μας θέματα.

   Από ποιον μάθαν οι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου και του Λεωνίδα, τα εγγόνια του Κολοκοτρώνη και των εθνομαρτύρων του '21, τα παιδιά του "ΟΧΙ" του '40 να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι και κλειστά τα μάτια στις πυορροούσες πληγές του Έθνους;

     Σάμπως η καλοπέραση να μπούκωσε τη μνήμη μας με λήθη!

Κρής

(ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ: Μηνιαίο Περιοδικό Ομωνύμου Ορθοδόξου Αδελφότητος, Έτος ΝΘ' - Αρ. φύλλου 705 Σεπτέμβριος 2004, σελ. 176-177). Καταχώρηση: 11/12/2004

 

6 Απριλίου: ημέρα μνήμης για τους Θρακιώτες. Το "Μαύρο Πάσχα" του ξεριζωμού... Εμείς οι ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ έχουμε να θυμόμαστε πάρα πολλά από την πολυσήμαντη ιστορία μας...Έτσι μεταξύ των ιστορικών γεγονότων που αποτελούν ορόσημο στην ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού είναι και η 6 Απριλίου 1914

 

*   *   *

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (1920)*

 

Στρατηγέ μου.

 

Οι υπογεγραμμένοι Τούρκοι Μουσουλμάνοι Βουλευτές της Δ. Θράκης εξουσιοδοτημένοι να αντιπροσωπεύουμε τη χώρα αυτή στη Βουλγαρική Βουλή, αφού πεισθήκαμε ότι είναι αδύνατο στους συμπατριώτες μας που διαμένουν στη χώρα αυτή να ζήσουν κάτω από την Βουλγαρική διοίκηση, εξαιτίας της ολοκληρωτικής έλλειψης ανοχής, που οι Βούλγαροι έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν σε μας, καθώς και σε όλους εκείνους από τους υπηκόους τους, οι οποίοι δεν ανήκουν στη Βουλγαρική φυλή και εξαιτίας των συχνών και ανάξιων σε πολιτισμένο Έθνος κακώσεων και καταχρήσεων τις οποίες διαπράττουν σε συμφωνία με όλους τους συμπατριώτες τους στη Δ. Θράκη λαμβάνουμε την τιμή να ζητήσουμε ακρόαση.

 

Μια κατάληψη της Δ. Θράκης από τα Συμμαχικά Στρατεύματα θα έθετε τέρμα στα δεινά και θα προλάβαινε μια πιθανή εξέγερση που υπάρχει φόβος να εκραγεί. Ευχής έργο θα ήταν εάν τα Ελληνικά Στρατεύματα συμμετείχαν στην κατάληψη αυτή, δεδομένου ότι οι Έλληνες πάντοτε φάνηκαν φιλελεύθεροι απέναντί μας για τί είναι έθνος με το οποίο μπορούμε άριστα να συνεννοηθούμε και γιατί θα μπορούσαν ταυτόχρονα με τους συμπατριώτες τους, να προστατέψουν και εμάς, οι οποίοι βρισκόμαστε κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή τις ωμότητες και τις υπερβάσεις των Βουλγάρων.

 

 

Οι Μουσουλμάνοι βουλευταί Θράκης εν τη Βουλγαρική βουλή.

 

Μεχμέτ Τζεμάλ, Ισμαήλ Χακί, Σαλήμ Νουρί, Τεφήκ Εντέμ, Ρουνί Σεφέτ, Σουκρή Μεχμέτ, Χατζή Κεμάλ.

 

 

“Ευχαριστήριο όλου του λαού για την σωτηρία του.** 

 

Στη διάρκεια του γενικού πολέμου η πατρίδα μας υπέστη κάθε είδους λύπες και θλίψεις, και κυρίως στην εποχή της Βουλγαρικής κυβέρνησης. Οι άνθρωποι δοκίμασαν κάθε είδους καταπιέσεις και δεινοπαθήματα. Μετά από αυτά την εποχή της Γαλλικής Διοίκησης οι καταπιέσεις άρχισαν να σταματούν και ο λαός μας πήρε καινούριο θάρρος. Στην τωρινή κατάσταση της πατρίδας μας που καταλήφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ο λαός μας πήρε περισσότερο θάρρος, επειδή ήδη τα έργα της ειρήνης άρχισαν να φαίνονται και όλος ο λαός απολαμβάνει την ησυχία και την δικαιοσύνη που του παρέχει η Ελληνική Κυβέρνηση και βρίσκει την πλήρη σωτηρία του. Γι’ αυτό επιδίδει το ευχαριστήριο τούτο.

 

Τη 9η Ιουλίου 1920

 

Ο Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητος Γκιουμουλτζίνης

 

Αχμέτ Ραγήπ

 

  * Επιστολή Μουσουλμάνων βουλευτών προς τον Γάλλο αρχιστράτηγο Φρανσαί Ντ' Εσπεραί.

** Επεδόθη στις 8 Ιουλίου 1920 στο Βασιλέα Αλέξανδρο που επισκέφθηκε τότε τη Θράκη.

::  © 17/3/2004 www.PANELLINES.gr  ::

 

Διαβάστε ακόμη από την Ζαγάλισα, την παλαιότερη Πομακική εφημερίδα (από το 1997): Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ-Ο ΠΟΜΑΚΟΣ ΗΡΩΑΣ «ΓΚΙΑΟΥΡ ΙΜΑΜ»! 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1920!

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ

 

Μακεδονία

Ὁ Μακεδονικός ἀγώνας ὑπηρξε ἀγώνας αἱμάτων καί θυσιῶν. Ὅμως κανενός ἥρωα τό αἷμα δέν συνετέλεσε τόσο στήν ελευθερία τῆς Μακεδονίας, ὅσο τό αἷμα τοῦ Παύλου Μελᾶ (βλέπε εμβατήριο και διάβάε το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του (σε Word)).

Νεαρή δασκάλα Μακεδονομάχος εἶναι ἡ Βελίκα Τράικου ἀπό τό Γραδεμπόρι, σημερινό Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης. Δέν εἶναι τυχαία ἐκπαιδευτικός. ῎Εχει ἀποφοιτήσει ἀπό τό ξακουστό ἐκπαιδευτήριο, τό ᾿Ανώτερο Παρθεναγωγεῖο Θεσσαλονίκης. {...} Καί νά την, ἕτοιμη δασκαλίτσα, διορίζεται, στά 1900, σ᾿ ἕνα χωριό κυκλωμένο ἀπό κομιτατζῆδες, στήν Καρατζόβα, στά βόρεια τῆς ῎Εδεσσας. ῎Εχει ὑπεράνθρωπο ἔργο νά επιτελέσει.(περισσότερα...)

 

 

Το Έπος της Βορείου Ηπείρου

Διαβάστε ακόμη για την Β. Ήπειρο Σ.Φ.Ε.Β.Α. και Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Μελετών (Ι.Β.Ε.)

 

Γρηγόρης Παυλάκης:"Έφυγε" ο ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία

Κωνσταν. Κουκίδης, ο φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη

 

«Η παράδοση διέσωσε ότι την 27ην Απριλίου 1941, ο Έλληνας φρουρός της Σημαίας στην Ακρόπολη, με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, για να μην την παραδώσει, τυλίχθηκε με αυτήν και ρίχθηκε στο κενό από ύψος 200 μέτρων. Ο αυτόχειρας ήταν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης.

Το παραπάνω γεγονός μνημονεύθηκε:

 • Σε ανταπόκριση από το Κάιρο την 9ην Ιουνίου 1941 της αγγλικής εφημερίδος "Daily Mail".

 • Από τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο στο ημερολόγιό του.

 • Από τον λογοτέχνη μας Μενέλαο Λουντέμη στο έργο του "Αυτοί που φέρανε την καταχνιά".

 • Στο λεύκωμα "Έπεσαν για τη ζωή", έκδοση της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

 • Σε πολλές επιστολές αναγνωστών του ημερήσιου αθηναϊκού Τύπου.

«Θα επιθυμούσα μέσω των φιλόξενων στηλών της εφημερίδος σας να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας για να εντοπισθούν τα χώματα που έθρεψαν ένα τέτοιο βλαστάρι και ποια γενιά έδωσε στην Ελλάδα ένα τέτοιο παλικάρι.


Όσοι γνωρίζουν σχετικά με τον τόπο και το έτος γεννήσεως του στρατιώτη Κουκίδη, ας επικοινωνήσουν μαζί μου [κ. Θεόδωρο Φάκο] στη διεύθυνση:

Ζακυνθινού 44, Παπάγου 15669 Αθήνα, τηλ. 6531.699».

 

(Επιστολή στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ",  2 Απριλίου 1998 - Κωδικός άρθρου: A16103N511.)

Οι «γνωστοί» προοδευτικοί, με πολύ ευκολία διέγραψαν την παράδοση αυτή ως έναν ακόμη μύθο. Είναι οι ίδιοι που δεχόταν τις προκηρύξεις τις 17Ν και τις δημοσίευαν με μεγάλη ευκολία κι οι όμοιοι τους που έχουν τις ίδιες «νεοελληνικές-νεοταξίκες» αντιλήψεις. Άραγε οι ήρωες έχουν την ανάγκη αυτών και θέλουν να τους πιστοποιήσουν την ηρωική τους πράξη; Μήπως δεν υπάρχουν απλοί Έλληνες που δεν λογάριασαν ακόμη την ζωή τους για την σημαία; Ντροπή!

 • 27 του Απρίλη 1941: Οι Γερμανοί κατεβάζουν την Ελληνική σημαία από την Ακρόπολη και ανεβάζουν την Γερμανική. Ο Έλληνας φρουρός Κωνσταντίνος Κουκίδης δεν αντέχει την προσβολή. Τυλίγεται στην Ελληνική σημαία και πέφτει από τον Ιερό βράχο.

 • 31 του Μάη 1941: Δύο δεκαεννιάχρονοι φοιτητές (που δεν ανήκουν ακόμα σε καμιά οργάνωση), ο Μανόλης Γλέζος της ανώτατης εμπορικής και ο Απόστολος Σάντας της νομικής, κατεβάζουν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

 • 30-31 Ιανουαρίου 1996: Ο Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, γεν. 30/11/1961, ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, γεν. 19/9/1964 και Αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλοψός, γεν. 11/9/1966 σκοτώνονται στο καθήκον τους να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας, ώστε να κυματίζει η σημαία στα Ίμια. Δυστυχώς -για τους άλλους λέω που την κατέβασαν- ήταν απλά ένα «βρωμόπανο».

 • 14 Αυγούστου 1996: Στην Κύπρο ο Σολάκης Σολομών  (23 ετών) προσπαθώντας να κατεβάσει την κατοχική τουρκική σημαία με μόνο όπλο την παλικαριά του ή  την τόλμη αν θέλετε και ένα τσιγάρο στο στόμα, ξεψύχησε από τα πυρά ενός δειλού-άνανδρου τούρκου κατοχικού στρατιώτη. Δειλός, γιατί μόνο οι δειλοί σκοτώνουν αμάχους, οι Άντρες παλεύουν με Άντρες και δεν χτυπάνε πισώπλατα.

Σήμερα, στις Εθνικές μας γιορτές, οι περισσότεροι, θεωρούμε περιττό στολίδι την σημαία στο μπαλκόνι μας. Και κάποιοι βέβηλοι (φοιτητές ή όχι), καίνε σημαίες στην γιορτή του Πολυτεχνείου. Αλλά τι φταίνε τα παιδιά όταν οι νεοφώτιστοι φωστήρες του δήθεν προοδευτισμού δείχνουν το παράδειγμα δίνοντας την σημαία στον κάθε αλλοδαπό (νόμιμιμο ή μη) ως τρόπαιο; Και αν διαμαρτυρηθείς, σε ρωτούν πονηρά «δηλ. κατά την γνώμη σου ποίοι αλλοδαποί μπορούν να σηκώσουν την Ελληνική σημαία;»...

 

Ο Lord Byron και οι συν αυτώ...

Γερμανοί                                      342 φιλέλληνες     142   νεκροί

Γάλλοι                                            114           "               60       "       

Σουηδοί                                            9           "              0-9       "

από 9 άλλες χώρες                    475           "           102-111   "       

Συνολικά  από 12 χώρες         940           "               313       "

 

Δηλαδή, όλοι αυτοί που πολέμησαν στην Επανάσταση του 1821 και όσοι άλλοι φιλέλληνες αγωνίστηκαν (αγωνίζονται) για την Ελλάδα τα ιδανικά κι αξίες της δικαιούνται να σηκώνουν το σύμβολο της πατρίδος μας, την γαλανόλευκη. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίες για πολιτικά ή άλλα ιδιοτελή κίνητρα.

     Ίσως, γι’ αυτό θέλουν να «σκοτώσουν» και τον Κωνσταντίνο Κουκίδη για να μην τους ελέγχει η συνείδησή τους. Όμως, αλίμονό τους! «Κωνσταντίνοι» θα γεννιούνται μέχρι την συντέλεια του κόσμου και θα γίνονται οι «εφιάλτες» τους!

     Κανένας πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, στρατιωτικός, παπάς, δήμαρχος Αθηναίων, δημοσιογράφος, καθηγητής, δάσκαλος δεν σκέφτηκε να μνημονεύσει το όνομα του Κώστα Κουκίδη. Η πράξη του δεν υπάρχει σε κανένα σχολικό βιβλίο. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν έκανε κανένα διάβημα πουθενά.


Για να ξεφύγουμε λίγο από τις προσωπικές μας θλίψεις, καταθλίψεις και συνθλίψεις, σας παραπέμπω στα επόμενα άρθρα: newsbomb.gr: Ο ήρωας Κων. Κουκκίδης θυσιάστηκε για την τιμή της σημαίας

e-fungus.gr: Κώστας Κουκκίδης: "Ένας Έλληνας κουβαλά την σημαία του έως τον θάνατο"

 

 

Επανάσταση του 1821

Κρυφό Σχολείο αλήθεια ή μύθος;

«Πρόκειται για χαλκευμένο μύθο», μας λένε, επηρμένοι «διανοούμενοι», πολύξεροι δημοσιογράφοι, ιστορικοί του γλυκού νερού, άνθρωποι στρατευμένοι όλοι τους σε μια ξοφλημένη ιδεολογία, επιμένουν σώνει και καλά να μας «διαφωτίσουν»: «Κρυφό Σχολείο δεν υπήρξε». «Ποτέ οι Τούρκοι δεν παρεμπόδισαν την ίδρυση ελληνικών σχολείων». Ομολογώ ότι με συγκινεί το πάθος των αυτόκλητων συνηγόρων να υπερασπιστούν τους καημένους τους Τούρκους, γνωστότατους στην ιστορία για την ευαισθησία τους στα γράμματα και τον πολιτισμό γενικά!  Όμως:

    Ο Ιωάννης Ρίζος Νερουλός (1778-1850) παρατηρεί ότι κατά τόπους απαγορευόταν ή ίδρυση σχολείων. Αλλά και η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή  (1774) καταχυρώνει επίσημα το προνόμιο των ραγιάδων να ιδρύουν σχολεία, διότι ακριβώς συχνά παρεμβάλλονταν εμπόδια. Υπάρχει, εντούτοις, και το δημοτικό τραγουδάκι «Φεγγαράκι μου λαμπρό...», που ο Φωριέλ το πρωτοάκουσε το 1824 –πάνω στη βράση της επανάστασης– και που φυσικά είχε πλαστεί πριν από πολλά–πολλά χρόνια.

     Επιπλέον όμως υπάρχουν –υποδεικνύονται ως σήμερα– συγκεκριμένοι χώροι, όπου, κατά προφορική παράδοση, είχαν λειτουργήσει Κρυφά Σχολειά. Αναφέρω μερικούς: Μονή Φιλανθρωπινών στα Γιάννενα, μονή Φιλοσόφου στη Δημητσάνα, μονή Αγίας Τριάδας στην Τήνο, μονή Πεντέλης, Μακρυνίτσα Πηλίου, Σιάτιστα κ.ά. Αλλά και ο περιηγητής Γκέρλαχ διηγείται ότι το 1572 είδε τον κληρικό γερο–Μαλαξό να διδάσκει στο σπίτι του, σ’ ένα εξαθλιωμένο δωμάτιο.

   Ας λένε ό,τι θέλουν οι όψιμοι αρνητές στον 20ό αιώνα. Φαίνεται ότι το σκοτάδι της ιδεολογικής σκλαβιάς είναι χειρότερο καμιά φορά και από εκείνο της εθνικής σκλαβιάς. (Συρραφή από άρθρο Ι. Α. Νικολαΐδη στο περιοδικό «ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ», Μάρτιος 2001, αρ.φυλ. 663, σελ. 59)

 

"Σάλπιγξ Ελληνική" Η πρώτη ελληνική εφημερίδα

    Η 1η Αυγούστου στην ιστορία του νεότερου ελληνικού έθνους συνδέεται με την έκδοση της πρώτης επίσημης έντυπης ελληνικής εφημερίδας.

     Μόνο πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821, στην Καλαμάτα, στο μικρό τυπογραφείο που έφερε μαζί του ο Δημήτριος Υψηλάντης, τυπώνεται η εφημερίδα "Σάλπιγξ Ελληνική". Για τον ανήσυχο Ρωμιό, εντούτοις, που και σιδηροδέσμιος κρατούσε το πνεύμα του ελεύθερο, η έκδοση της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν αποτελούσε το πρώτο βήμα. Ήταν ο καρπός πολλών προγενέστερων προσπαθειών που έγιναν εκτός Ελλάδας.

     Οι Έλληνες της διασποράς, ταγμένοι να υπηρετούν τη σκλαβωμένη πατρίδα από το δικό τους μετερίζι, έβαλαν ως βασικό στόχο τους να αναζωπυρώσουν το θαυμασμό των Ευρωπαίων για το αθάνατο ελληνικό μεγαλείο και να τους ευαισθητοποιήσουν για τα δεινά του ελληνικού γένους. Έτσι, το 1784 γίνεται η πρώτη απόπειρα στη Βιέννη από τον τυπογράφο Γεώργιο Βεντότη και κυκλοφορεί για λίγους μήνες η πρώτη ελληνική εφημερίδα. Το 1790 πραγματοποιείται, πάλι στη Βιέννη, η δεύτερη προσπάθεια από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιους αυτή τη φορά και κυκλοφορεί η "Εφημερίς". Και οι δύο βρήκαν την αντίδραση της ανθελληνικής αυστριακής κυβέρνησης, η οποία διέταξε τη διακοπή της έκδοσής τους.

     Τα σπλάχνα όμως του Έλληνα "ποτέ δεν ησυχάζουν". Νέες προσπάθειες γίνονται ξανά στη Βιέννη το 1811 από έναν διδάσκαλο του γένους, τον ιερωμένο Άνθιμο Γαζή. Μέχρι το 1821 ο "Λόγιος Ερμής" γίνεται η εφημερίδα - επίκεντρο πνευματικών αναζητήσεων και φιλολογικών συζητήσεων. Ενθαρρυμένοι οι έλληνες εκδότες αρχίζουν να τυπώνουν κι άλλα ειδησιογραφικά φύλλα, όχι πλέον μόνο στη Βιέννη αλλά και στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Ο ελληνικός τύπος δρα εκτός της υπόδουλης Ελλάδας και δημιουργεί αίσθηση με την αισιοδοξία, τη φρεσκάδα του αδούλωτου ελληνικού πνεύματος, την προσμονή και την πίστη στην ελευθερία που αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του.

     Αργότερα, στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 η ανάγκη να διοχετευθούν γρήγορα ειδήσεις για τη διεξαγωγή και την πρόοδο του πολέμου δημιούργησε τις χειρόγραφες εφημερίδες. Η πιο γνωστή είναι εκείνη του Γαλαξιδιού. Συντάχθηκε ταυτόχρονα σχεδόν με το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης (27 Μαρτίου 1821) και παρασυρόμενη από τον ενθουσιασμό και τον πόθο να τονωθεί το ηθικό των ξεσηκωμένων, δημοσίευσε συχνά όχι μόνο ανακριβείς αλλά και τελείως φανταστικές ειδήσεις περί ξένης συμπαράστασης στον αγώνα. Ήταν επόμενο η εφημερίδα του Γαλαξιδιού να ονομαστεί "Ψευδοεφημερίδα".

    Η "Ελληνική Σάλπιγγα" διέκοψε την κυκλοφορία της μετά την έκδοση και του τρίτου φύλλου στις 20 Αυγούστου 1821. Ο λόγος; Ο ίδιος που για χρόνια ταλάνισε την ελληνική ειδησιογραφία: Η κρατική παρέμβαση. Τα προβλήματα που δημιούργησε αυτό το θέμα στα κατοπινά χρόνια έφθασαν στο κλείσιμο πολλών εφημερίδων που τολμούσαν να κριτικάρουν την κυβερνητική πολιτική.

     Η ελευθερία του τύπου είναι δείγμα του πολιτικού και πνευματικού επιπέδου μιας χώρας. Αντίστοιχα ο βασικός ρόλος του τύπου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτού του επιπέδου. Στην αμφίδρομη και καίρια αυτή σχέση είναι φανερά επιζήμιο να τροφοδοτεί τη δημοσιογραφική πένα το μελάνι ποικίλων σκοπιμοτήτων.

Κρής

(ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ: Μηνιαίο Περιοδικό Ομωνύμου Ορθοδόξου Αδελφότητος, Έτος ΝΘ' - Αρ. φύλλου 703-704 Ιούλιος-Αύγουστος 2004, σελ. 160,163). Καταχώρηση: 11/12/2004

 

Κολοκοτρώνη απομνημονεύματα και Μακρυγιάννη (μέρος α΄) , (μέρος β΄) , (μέρος γ΄)

 

 

Επέτειος Πολυτεχνείου

 

 

Φ ο β ά μ α ι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι και μια ωραία πρωία μεσούντος κάποιου Ιουλίου βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας "δώστε τη χούντα στο λαό".

Φ ο β ά μ α ι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

Φ ο β ά μ α ι τους ανθρώπους που σου κλείναν την πόρτα μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

Φ ο β ά μ α ι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες και τα σπάζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και "απόψεις".

Φ ο β ά μ α ι τους ανθρώπους που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν και τώρα σε λοιδορούν γιατί, λέει, δεν βαδίζεις ίσιο δόμο.

Φ ο β ά μ α ι , φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

Φέτος φοβήθηκα ακόμη περισσότερο.


Μανόλης Αναγνωστάκης
Νοέμβρης 1983

 

Και αφού πρώτιστος υπογραμμίσω ότι "ο σοφός πιστεύει τα μισά από όσα διαβάζει και ακούει, ο ιδιοφυής ξέρει ποια μισά να πιστέψει", σας παραπέμπω στο βίντεο "ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον προς εξερεύνηση για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μας παραθέτει...

 

 

Κύπρος, Γη Ηρώων

 

     Είναι εθνικό έγκλημα να μη τιμούμε όπως πρέπει τους ηρωϊκούς και αξέχαστους νεκρούς, Αξιωματικούς και Οπλίτες της τιτανομαχίας της Κύπρου.
   
Τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας πρέπει να μας διδάξουν και να μας προβληματίσουν. Η ιστορική πείρα απέδειξε ότι λαοί και έθνη που δεν διδάσκονται από την ιστορία τους, που δεν τιμούν τους νεκρούς των πολέμων τους, που δεν εκτιμούν την προσφορά των ζώντων πολεμιστών τους, φθείρονται, διαβρώνονται, σβήνουν και εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης.(Απόσπασμα από άρθρο του Υποστρατήγου-Ε.Α. Κωνσταντίνου Ε. Νούσκα «Πως είδαν οι Τούρκοι την Εισβολή τους στην Κύπρο» (μέρος 9ο) στο Μηνιαίο Ορθόδοξο Περιοδικό Λυδία, έτος 30όν τεύχος 352, Ιουνίος 2002, σελ. 186-187)

 

Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία του τότε 20χρονου στρατιώτη Μανώλη Μπικάκη από τα Αστερούσια: Ο άνθρωπος που με μόνο ένα βαρύ όπλο ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως) -γνωστό ως Μπαζούκας- και μόλις οκτώ βλήματα κατέστρεψε έναν Ουλαμό Αρμάτων Μάχης και διέλυσε ένα Τάγμα Τουρκικού Πεζικού !!! (Διαβάστε Περισσότερα στο : www.ekriti.gr )

 

"Η μεγαλοσύνη εις τα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα." 24-4-2004 ο λαός της Κύπρου απάντησε μ' ένα βροντερότατο... 75,8% ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ !!!

   Στις 12. Δεκεμβρίου του 2008 «έφυγε» ο μεγάλος Έλληνας και πολιτικός (statesman), Τάσσος Παπαδόπουλος, όλως τυχαίως από καρκίνο. Κόντρα στους εκφοβισμούς των παγκοσμιοποιητών, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε πει το μεγάλο ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, ενώ, δυστυχώς, την ίδια ώρα μεγάλο κομμάτι του ελλαδίτικου πολιτικού κόσμου πίεζε την Κύπρο να πει ναι. Στο τέλος μάλιστα έκλεισε την ομιλία του με το «Καλή ανάσταση σε όλους»....Η Προεδρία του άφησε στην Κύπρο παρακαταθήκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου η ελληνική Μεγαλόνησος να μην γίνει έρμαιο κανενός. Τόσο πείραξε κάποιους η δράση του, που ακόμα και μετά θάνατον (12.12.2008), σύλησαν τον τάφο του και πήραν μέσα από το φέρετρο τη σορό του. ..

     Σήμερα οι εχθροί του Ελληνισμού προσπαθούν να δώσουν λύση στο Κυπριακό κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της παγκοσμιοποίησης. Ευχόμαστε να μην τα καταφέρουν! 

    Η στάση του και ο αγώνας του Τάσσου Παπαδόπουλου απέδειξαν ότι ο. καλός άνθρωπος δεν είναι ο «φιλήσυχος» αλλά ο «μπουρλοτιέρης» της ιστορίας που ταράσσει τα ύδατα του υπάρχοντος κατεστημένου και βγαίνει μπροστά για χάριν των συνανθρώπων του, σε όποιο πόστο της ζωής κι αν βρίσκεται.

Πηγή: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ

 

10 Μάη 1956... οι Άγγλοι κατακτητές εκτελούν με απαγχονισμό τους λεβέντες της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου...

 

 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

 

Οι Αρμένιοι δεν είναι ο μοναδικός υπό Τουρκικό έλεγχο λαός, ο οποίος υπέφερε στα πλαίσια της πολιτικής «Η Τουρκία για τους Τούρκους». Την ιστορία που διηγήθηκα για τους Αρμένιους, θα μπορούσα να την έλεγα, με μερικές παραλλαγές, για τους Έλληνες και τους Ασσύριους. Πραγματικά, οι Έλληνες ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της εθνικιστικής ιδέας."

Η ιστορία του Πρεσβευτή Morgenthau
Κεφάλαιο XXIV

Henry Morgenthau - 1918

 

    Όπως είναι γνωστό, η επίσημη τουρκική θέση είναι ότι δεν υπήρξε καμία γενοκτονία το 1915, είτε είναι αρμενική, είτε ασσυριακή ή ελληνική. Πληθώρα ντοκουμέντων όμως αποδείχνουν την διοργάνωση με την οποία οι νεοτουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεμπερδέψει μια για πάντα από την χριστιανική της μειονότητα και να χτίσει ένα νέο αμιγές τουρκικό κράτος.

  Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των στοιχείων αποτελείται από αναφορές των ξένων πρόξενων και πρεσβευτών. Μερικές αναφορές όπως αυτές του Μόργκενχαους, του Αμερικάνου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη το 1915, είναι πασίγνωστες. Υπάρχουν άλλες αναφορές όμως που ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι παρακάτω επιστολές συντάχθηκαν από τον Δανό πρόξενο στη Σμύρνη το 1914. Η ελληνική γενοκτονία στα Δανέζικα αρχεία, 2000 [i]

    [i] Det Danksa Rigsarkivet, [Τα Βασιλικά Αρχεία Δανίας], Serie Gesandtskapet I Konstantinopel, Nr 355, Volym: Noter og inderetningar om den politiske utvickling 1914-1922, Verdkrigen - Rapporter fra Smyrna, nov.1914 - marts 1916.

 

 

TOP-10: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧAΣΕΙ. ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜAΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. ΤΟ GAZZETTA.GR ΚΑΙ ΤΟ COSMOTE ONE ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙAΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜAΤΩΝ.

Επικουρικά δείτε και αυτό: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού αθλητισμού 

 

Οι 7 Μεγαλύτεροι Αθλητές Της Ελληνικής Διασποράς

Στέλιος Κυριακίδης, η απίστευτη ιστορία ενός Μεγάλου αλλά άγνωστου Έλληνα!

Τα μετάλλια των Ελλήνων παραολυμπιακών

 

 

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

 

 

Όλοι γνωρίζουν τους καλλιτεχνικούς, αθλητικούς και άλλους "αστέρες" που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο (internet). Γνωρίζουμε γι’ αυτούς τόσες πολλές λεπτομέρειες που φτάνουν μέχρι και στις πολύ προσωπικές στιγμές της ζωής τους. Πόσοι όμως γνωρίζουν τους Κωνστ. Καραθεωδορή, Σωκράτη Λαγουδάκη, Γεώργιο Κοτζία,    Ζερβό Σκεύο,  Αγγελική Παναγιωτάκου; Κανείς; Ελάχιστοι; Δεν είναι ντροπή να μην γνωρίζουμε το τεράστιο έργο αυτών, που σαφώς είναι κατά πολύ σπουδαιότερο, απ' αυτό, των πρώτων;

Οι επιφανείς έλληνες καθηγηταί πανεπιστημίων, επιστήμονες και ερευνηταί σ' ολόκληρο τον κόσμο, είναι σχεδόν αδύνατον να καταγραφούν με αξιοπιστία, λόγω του υπερβολικώς μεγάλου αριθμού των. Εξοχότατες θέσεις κατέχουν οι κορυφαίοι παγκοσμίως αναγνωρισθέντες ερευνηταί – επιστήμονες:

 

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής (Μαθηματικός παγκόσμιας φήμης, θεμελιωτής της Θερμοδυναμικής):

 

 

«Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα.

Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»

΄Αλμπερτ Αϊνστάιν (τελευταία συνέντευξη Τύπου, 1955)


Η ονομαστή οικογένεια των Καραθεοδωρέων (βλ. Ε.ΠΟ.Φ.Ε) καταγόταν από το Βοσνοχώρι της Αδριανουπόλεως, δηλαδή, είναι συντοπίτες των κατοίκων της σημερινής Νέα Βύσσας της Νέας Ορεστιάδος. Για τη ζωή και το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, είχαν γραφεί πολλά συγγράμματα, ενώ το έτος 2000, οργανώθηκαν διεθνή συνέδρια για την πεντηκονταετία από το θάνατό του. 'Ένα από αυτά και στην Νέα Βύσσα.

 

Διαπρεπής μαθηματικός, γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950. Υπήρξε καθηγητής των μαθηματικών στα Πανεπιστήμια της Γοτίγγης, της Βόννης, του Βερολίνου, του Μονάχου, και στα Πολυτεχνεία του Αννόβερου και της Βρεσλαβίας. Ήταν συμμαθητής του Αλβέρτου Αϊνστάιν (1879-1955).

Με πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης ήρθε και διορίσθηκε καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1922) και του Ε. Μ. Πολυτεχνείου (1923). Έγινε και ακαδημαϊκός. Το 1930 με ειδικό νόμο, διορίσθηκε κυβερνητικός επίτροπος των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έγραψε 60 επιστημονικά έργα. (Γιοβάνη, Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια, εκδ. 1982).

 

Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Καραθεοδωρής, ο καθηγητής Πέτρος Σαντορίνης και ένας Πολωνοεβραίος φυσικός, που του έλυνε τις φυσικομαθηματικές εξισώσεις, ήταν οι άνθρωποι που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης για να προωθηθεί ο Αϊνστάιν. Το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο το ερμήνευσε ο Καραθεοδωρής, αλλά το Νόμπελ το πήρε ο Αϊνστάιν, ώστε η επιστημονική κοινότητα να σώσει επιτέλους σημασία στο νομπελίστα Αϊνστάιν και να αρχίσει να ασχολείται με τη θεωρία της σχετικότητας. Η αλληλογραφία μεταξύ Καραθεοδωρή και Αϊνστάιν, που φυλάσσεται στο μουσείο Αϊνστάιν στο Ισραήλ, αποκαλύπτει την αλήθεια, η άρνηση όμως της εβραϊκής κυβέρνησης να παραδώσει στην οικογένεια Καραθεοδωρή σε φωτοτυπίες το περιεχόμενο των επιστολών πιστοποιεί κραυγαλέα αυτό που πραγματικά έγινε. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν πάντοτε, όταν αναφερόταν στον Καραθεοδωρή, τον χαρακτήριζε δάσκαλο, ενώ η ηλικιακή τους διαφορά ήταν ελάχιστη. Η αποκατάσταση της αλήθειας στην περίπτωση του Καραθεοδωρή θα έπρεπε να οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσει το σφάλμα της και τουλάχιστον να μοιράσει το βραβείο Νόμπελ ανάμεσα στους δυο άνδρες. Εξάλλου το κύρος του Καραθεοδωρή δεν σταματά μόνο στην ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, γιατί σημαντικότατες μελέτες του τον κάνουν να θεωρείται και πρόδρομος της κυβερνητικής και της θεωρίας των κβάντα. (Δ. Δ. Λιακόπουλος «ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ» Θεσσαλονίκη 2002, σελ. 175-176).Καρισκέρης : Έκανε το «Καρισκέριο» πτωχοκομείο-γεροκομείο το οποίο υπάρχει ως και σήμερα στην Αίγυπτο. Μνημείο με την προτομή του βρίσκετε στη Μακροράχη Πηλίου.

 

 

Γεώργιος Κ. Κοτζιάς ( L - Dopa ) : Συμπεριλαμβάνεται μέσα στους 100 διασημότερους ερευνητές του αιώνα που πέρασε. Είναι ο Έλληνας που "χτύπησε" τη νόσο του Πάρκινσον.

 

 

Σωκράτης Λαγουδάκης : [1864-1944]. Γιατρός-Φαρμακοφιλόσοφος από τη Σμύρνη που πολέμησε στην Κρητική επανάσταση του 1889 και στον ανεπίσημο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Με την σύζυγό του έσωσε ναυαγούς σε πλοίο που μετέφερε αρρώστους (στην Γαλλία αν ενθυμούμε καλώς). Στην Αίγυπτο, όπου εγκαταστάθηκε, ίδρυσε ιατρικούς συλλόγους και περιοδικά. Μελετώντας τη λέπρα, έκανε στον εαυτό του εμβόλιο με αίμα λεπρού για να δει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που ανακάλυψε και το οποίο ήταν μια μίξη φαρμάκων που υπήρχαν. Πέθανε τον Ιούνιο του 1944 (83 ετών), αιτία το ότι είχε αυτομολυνθεί ξανά με άλλη νόσο μελετώντας και προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει το φάρμακο της.  Το όνομά του βρίσκετε -όπως και ενός άλλου Έλληνα- σε στήλη των Παρισίων μεταξύ των 200 μεγαλυτέρων επιστημόνων – φιλάνθρωπων. Οι Γάλλοι τον τίμησαν, εμείς τι κάναμε, τον τιμήσαμε;

 

 

Γεώργιος Παπανικολάου ( Pap Test ) : [1883-1962]. Γιατρός, ερευνητής.

 

Παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονική προσωπικότητα, τα πειράματα του οποίου ανέδειξαν την αξία του κολπικού επιχρίσματος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, οδηγώντας τον στο TEST PAP. Γεννήθηκε στη Κύμη το 1883 από πατέρα γιατρό και πολιτικό. Πνεύμα ανήσυχο, παράλληλα με την ιατρική εμβάθυνε και στη φιλοσοφία. Αφού πήρε το πτυχίο της Ιατρικής Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Εργάστηκε σε διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και το 1913, αφού υπηρέτησε σαν ανθυπίατρος στους βαλκανικούς πολέμους έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάστηκε για 47 χρόνια στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του New York Hospital, έδρα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου    Cornell. Απεβίωσε το 1962 στο Μαϊάμι της Φλώριδας.

 

 

Αγγελική Παναγιωτάκου : Πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια. Οργάνωσε την Αστυατρική της Αιγύπτου. Περισσότερες πληροφορίες :

 

    Κατά τους προηγούμενους αιώνες, σε όλες τις χώρες του κόσμου και στη δική μας, οι γυναίκες βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση· είχαν πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστα δικαιώματα. Στα πολύ παλιά χρόνια π.χ. δεν είχαν δικαίωμα ούτε γράμματα να μαθαίνουν ούτε να εργάζονται έξω από το σπίτι. Αλλά και κατά το 19ο αιώνα και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) η θέση της γυναίκας δεν ήταν καλή· π.χ. δεν είχε δικαίωμα να ψηφίζει, να εργάζεται σε δημόσιες υπηρεσίες, σε γραφεία, σε καταστήματα κτλ. και να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο.

      Πρόσεξε τις παρακάτω χαρακτηριστικές πληροφορίες για την Ελληνίδα: το 1877 η Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν επέτρεψε στην Ε. Παντελίδου, η οποία είχε τα προσόντα και επιθυμούσε να γίνει γιατρός, να κάνει την εγγραφή της και να σπουδάσει. Το 1886 οι φοιτητές και οι καθηγητές υποδέχτηκαν την πρώτη φοιτήτρια με τις ρυθμικές κραυγές "σκούπα και φαράσι".

Α. Στεργίου, Οδοιπορικό της γυναίκας

 

 

Ζερβός Σκεύος : Γιατρός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Πέτυχε τη μεταμόσχευση (πρώτος μεταμοσχευτής) των ανθρωπίνων γεννητικών οργάνων.

 

 

Νίκος Φουντουλάκης : Πήρε μέρος στον Κρητικό  (Χάντακα=Ηράκλειο) αγώνα του 1889. Δεν θυμούμαι όμως για ποια αιτία διακρίθηκε.

 

 

Θεόδωρος - Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Κοσμοναύτης) : Ο ομογενής αστροναύτης γεννήθηκε πριν από 43 χρόνια (σήμερα 2002) στο Βατούμ, σημερινή πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κρατιδίου της Αζαρίας στην περιοχή μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας. Η μητέρα του κ. Μικρούλα Γραμματικοπούλου, είναι Ελληνίδα του Πόντου, ενώ ο πατέρας του Νικολάϊ είναι Ρώσος (Ρωσοπόντιος).
     Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν μεγάλωσε με ένα και μόνο όνειρο, να μοιάσει στον ήρωα του, τον Κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

 

     Πήρε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού με εξειδίκευση στα Διαστημόπλοια. Δούλεψε στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Αποστολών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και επιτέλους όλοι του οι κόποι ανταμείφθηκαν όταν το 1994 επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε κοινό αμερικανο-ρωσικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Μετακόμισε με όλη του την οικογένεια στην Αμερική και τον Οκτώβριο του 2002 έμελλε να γίνει ο πρώτος Έλληνας Κοσμοναύτης, με την αποστολή του Διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς.

   Τελικά ύστερα από 43 ολόκληρα χρόνια έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και ταξίδεψε στο διάστημα. Σύντροφοι του στο διαστημικό ταξίδι, τα τάματα και η ευχή της μητέρας του, "ΣΟ ΚΑΛΟΝ ΣΗΝ ΠΑΝΑΪΑΝ", οι φωτογραφίες της συζύγου και της οικογενείας του και ένα λούτρινο σκυλάκι, δώρο της καθηγήτριας του όταν τελείωσε το σχολείο. Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS (International Space Station) έμεινε 11 ημέρες (από την 9 Οκτωβρίου 2002), μαζί με άλλους πέντε αμερικανούς αστροναύτες. Μαζί του αυτός ο απόδημος έλληνας, φρόντισε να πάρει και την ελληνική σημαία, που ζήτησε να του στείλει ο εξάδελφός του από την Αθήνα. [περισσότερα]

 

   Τον είδα στην τηλεόραση να μιλά αρκετά καλά Ελληνικά με Ποντιακή προφορά, τα οποία του τα έμαθε από τη μητέρα του.

      Οι γονείς του Γιουρτσίχιν διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο (Έδρα του Δήμου Δέλτα) Θεσσαλονίκης και είχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν με τον γιο τους που κατοικεί με την οικογένειά του στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μπορεί «οι 11 μέρες που βρέθηκε στο διάστημα να είναι λίγες αλλά είναι πολλές για να γράψει ιστορία και να γραφεί το όνομά του και ο ελληνισμός στην ιστορία».

    Ο Δήμαρχος Εχεδώρου (πλεον Δ.Ε. Δήμου Δελτα) και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ανακήρυξε τον κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Επίτιμο Δημότη του Δήμου Εχεδώρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σίνδου την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2003, στις 19:00μ.μ..

 

(περισσότερα... ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ του 20ου αιώνα)

 

Κόμβοι με ιστορικό ενδιαφέρον

 

 

  Ελληνορθόδοξος Χριστιανισμός  

Προσέγγιση στα Ορθόδοξα Προσκυνήματα

 

       ΕΛΛΑΔΑ. Μια χώρα ευλογημένη πλουσιοπάροχα από τον Θεό. Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο έστησε η Κυρία των Αγγέλων, η Παναγιά μας (βλ. παρακάτω "ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"), το «Περιβόλι της»· το Άγιον Όρος. Τόπος ασκήσεως και προσευχής. Τόπος που ο Θεός λατρεύεται νυχθημερόν και προσευχές «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» αναπέμπονται συνεχώς.

Χρονολόγιο Αγίου ΌρουςΓενικά, Γεωγραφία, Κλίμα, Πλυθισμός:

Είναι και μια λεπτομέρεια που όμως έχει τεράστια σημασία και που έγινε είδηση πρωτοσέλιδη σε εφημερίδες: Σύμφωνα με την απογραφή (2001) προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (48,2%) σημειώθηκε στο Άγιο Όρος (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε), απογραφή 2001). Οι αρμόδιοι «ψάχνονται» και οι κοινωνιολόγοι ακόμα προσπαθούν να αναλύσουν το κοινωνικό –ή αν θέλετε αντικοινωνικό κατ’ αυτούς– φαινόμενο. Δεν διάβασαν πουθενά το «ου δε επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις»; Ποια στατιστική υπηρεσία μπορεί να πιάσει τη χάρη του Θεού;(Περιοδ. "ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΙΣ" Ιανουάριος 2002, σελ.13-14). Κατά την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας το 2001, στο Άγιο Όρος απογράφηκαν 2.262 άτομα, ενώ μόνιμοι κάτοικοι δήλωσαν οι 1.961. Το Άγιο Όρος συνίσταται από είκοσι Ιερές Μονές. Σύμφωνα με την ιεραρχική τάξη οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καλούμενες και Αθωνικές, οι οποίες είναι αυτοδιοίκητες και διοικούνται σύμφωνα με τον εσωτερικό τους κανονισμό, τον οποίο ψηφίζουν οι ίδιες και εγκρίνει η Ιερά Κοινότητα. Οι δώδεκα Ιερές Σκήτες υπάγονται στη δικαιοδοσία ορισμένης Ιεράς Μονής και διακρίνονται σε κοινόβιες και ιδιόρρυθμες.

      Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας, οι Άγγελοι διαιρούνται σε τρεις Τάξεις και εννέα ουράνια Τάγματα. Η πρώτη Τάξη περιλαμβάνει: τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, τα πολυόμματα Χερουβείμ και τους Θρόνους• η δεύτερη Τάξη έχει: τις Κυριότητες, τις Δυνάμεις και τις Εξουσίες• και η τρίτη Τάξη: τις Αρχές, τους Αρχαγγέλους και τους Αγγέλους.

      Οι μοναχοί (πάντα σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας) θα πάρουν την θέση του τάγματος των έκπτωτων αγγέλων με αρχάγγελο τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 

ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού):

    Με μεγάλες δοξασίες εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων. Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η «Παρθένος Μαρία» θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

    Στην Τήνο, στην Παναγία Σουμελά, στο Άγιον Όρος, στα νησιά μας και σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας, πλήθος κόσμου προσέρχεται στις εκκλησίες για να ακολουθήσει τις περιφορές της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Αυτή είναι και η πιο γνωστή ονομασία της Παναγιάς-προς τιμήν των θαυμάτων- αλλά και Φανερωμένη, χάρη στις εικόνες οι οποίες φανερώθηκαν στους πιστούς στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, κυρίως σε βράχους ή σπήλαια.

     Πάνω από χίλιες είναι οι ονομασίες που έχει η Παναγία. Εκατοντάδες είναι οι παραδόσεις και οι θρύλοι που ο λαός με τη βαθιά και αταλάντευτη πίστη του της έχει αποδώσει. Περισσότερα στο εξαιρετικό αφιέρωμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την Παναγία, σε ένα βίντεο με θαυματουργές εικόνες που έχουν αγιογραφηθεί προς τιμή της Παναγίας και τέλος ένα αφιέρωμα στις Παναγίες της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

      Κάθε πιθαμή της ΕΛΛΑΔΑΣ είναι και ένα προσκύνημα! Προσκύνημα στα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας, όπως είναι για παράδειγμα, τα ανιστορημένα Μοναστήρια του Πόντου, αλλά και με ηρωικές μορφές όπως αυτή του Μητροπολίτη Τραπεζούντας (μετέπειτα Αθηνών) ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ, Αντιπρόσωπος των Αλύτρωτων Ελλήνων.

 

 

    Εκτός από την Ελλάδα και την μαρτυρική μας Κύπρο, Ορθόδοξα Προσκυνήματα υπάρχουν στην Ρωσία, βεβαίως στους Αγίους Τόπους, το Όρος Σινά, και σε άλλα μέρη.

Έρευνα για τον Χριστιανισμό στην Τουρκία

     Με κομμένη κυριολεκτικά ανάσα παρακολούθησε το κοινό τη διάλεξη του γνωστού Δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη, που έγινε στο Δήμο Θέρμης και μεταδόθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4ε της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικά με την Ορθοδοξία στη σημερινή Τουρκία.

     Ο Δημοσιογράφος, με πολυετή έρευνα, με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύματα του ίδιου του Τουρκικού Τύπου, ακόμα και με βίντεο από εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, αποκάλυψε μια άλλη, εντελώς άγνωστη και θαμμένη πλευρά της πραγματικότητας στη σημερινή Τουρκία, κατά την οποία δεκάδες, εκατοντάδες βαφτίζονται φανερά πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι, χιλιάδες είναι εκείνοι που μεταβαίνουν στα Ορθόδοξα προσκυνήματα, Εκκλησιές και Αγιάσματα, ενώ επιφανείς Τούρκοι παρακολουθούν με δέος τη Θεία Λειτουργία!!!

Διαβάστε ακόμη: ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΦΩΝΟΙΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ : Μέρος της εισήγησης του Φάνη Μαλκίδη (Λέκτορα Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την ελληνική γλώσσα. Κοριλιάνο του Οτράντο. Ιταλία- Οκτώβριος 2005.

 

Καππαδοκία.Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

 Σ΄αυτές τις κοιλάδες το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό,

που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο πάνω στη γη.

 

 

Η βασίλισσα του Σαββά (των Σαββαίων)

 Νωπογραφία από την Αιθιοπία που

απεικονίζει τη βασίλισσα του Σαββά ταξιδεύοντας

για να επισκεφθεί τον βασιλιά Σολομώντα.

 

    Η πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία πιστεύεται ότι είναι 2.000 με 4.000 χρόνια, και αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, η οποία υπήρξε η πρωτεύουσα ενός ισχυρού ληστρικού λαού, των Ναβαταίων.

    Κατά την εποχή του Αποστόλου Παύλου η Δαμασκός κυβερνιόταν από έναν ηγεμόνα υποτελή στον βασιλιά της Πέτρας, Αρνίτα Α'.  Ο Απ. Παύλος μάλιστα, όταν αναγκάσθηκε να φύγει από την Δαμασκό, κατέφυγε, όπως φαίνεται, για κάποιο χρονικό διάστημα στην Πέτρα, πριν εμφανισθεί και πάλι στα Ιεροσόλυμα.

 

   Τα Σόδομα και Γόμορα ήταν δύο βιβλικές πόλεις που έγιναν γνωστές από την αιφνίδια καταστροφή τους, στο νότιο άκρο της Νεκράς θάλασσας. Τα Σόδομα μαζί με τη Γόμορρα, την Αδαμά, τη Σεβωείμ και τη Σηγώρ αποτελούσαν τη λεγόμενη πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ.

     Αναφέρεται τόσο στη Παλαιά Διαθήκη όσο και στη Καινή Διαθήκη ότι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από τον Γιαχβέ, με κυρίαρχη αιτία τον έκλυτο βίο και την ανηθικότητα των κατοίκων της.

 

 

 

Η καταστροφή των Σοδόμων  

 

 

Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο της Παλαιάς Διαθήκης μέσα από χάρτες, από μονάδες βάρους, διαστάσεων, χρημάτων κτλ και να ξανα-θυμηθούμε τα θαύματα του Ιησού Χριστού στην Καινή Διαθήκη.

Πατήστε για να προβάλλετε τους χάρτες

Χάρτης 1: Ο κόσμος της εποχής των Πατριαρχών , Χάρτης 2: Η Παλαιστίνη, πέρασμα των λαών της εποχής , Χάρτης 3: Τα Ταξίδια των Πατριαρχών , Χάρτης , 4: Οι 12 φυλές του Ισραήλ , Χάρτης 5: Το ενωμένο βασίλειο του Ισραήλ (Δαβίδ και Σολομώντα) , Χάρτης 6: Τα Βασίλεια Ισραήλ και Ιούδας , Χάρτης 7: Το Ισραήλ στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης , Xάρτης 9: Η Παλαιστίνη την εποχή του Ιησού Χριστού .

Θαύματα του Ιησού Χριστού στην Καινή Διαθήκη

Αντιπρόβαλε: GREEK BIBLOS

* Διάφορες θεραπείες (Ματθαίου 15/29-31)

 

Η υπερφυσική γέννησις του Κυρίου  (Ματθαίου 1:18, 2:12 , Λουκά 1:26-38, 2:1-20)
Η Βάπτισις του Κυρίου  (Ματθαίου 3:13-17 , Μάρκου 1:9-11 , Λουκά 3:21-23 , Ιωάννη 1:28-34)
Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος  (Ματθαίου 17:1-13 , Μάρκου 9:2-13 , Λουκά 9:28-36)
Το Μυστήριον της θείας Ευχαριστίας  (Ματθαίου 16:26-29 , Μάρκου 14:22-25 , Λουκά 22:14-20)
Η Ανάστασις του Κυρίου  (Ματθαίου 28:1-20 , Μάρκου 16:1-20 , Λουκά 24:1-53 , Ιωάννη 20:1-31, 21:1-25)

Σχετικός σύνδεσμος: ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΕΡΙ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

Θαύματα που γίνονται και θα γίνονται αιώνια: α) ΑΓΙΟ ΦΩΣ: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: Ενα 30λεπτο βίντεο με στοιχεία και μαρτυρίες για το Θαύμα της Ορθοδοξίας μας στα Ιεροσόλυμα. Τα βίντεο είναι στα Ελληνικά με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες. β) ΠΩΣ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ ΚΑΙ ΚAΛΟΓΡΙΕΣ - ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - Αγιορείτου Μοναχού Αθανασίου Παναγιώτου, Η ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΟΣ (σελ. 119-120), Αθήνα 1984.

Θαύματα των ημερών μας: α) ΧΟΝΤΖΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ β) ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Τον Δεκέμβριο του 2004 βγήκε από τα μέσα ενημέρωσης ένας μουσουλμάνος Σαουδάραβας και διηγήθη ζωντανό συγκλονιστικό γεγονός που έζησε και που άλλαξε όλη του τη ζωή. γ) ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Καθ.Δευτ. 2005) Οραματίστηκε τον Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, έγραψε βιβλίο για το βίο του και πορεύθηκε στη χάρη του στη σκλαβωμένη μας γη. Με τη δύναμη της βαθιάς του πίστης ξαναπερπάτησε.

Θαύματα και Αποκαλύψεις στη Θεία Λειτουργία (pigizois)

 

Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Παϊσίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου (Προηγήθηκε η αγιοκατάταξη του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου και επίσης του Οσίου Μελετίου του εν Υψένη Ρόδου).

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μόσχα η πρεμιέρα της ρωσικής ταινίας του Γέροντος Παϊσίου. Η επιτυχία της ταινίας ήταν τόση που οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να την προβάλουν τρεις φορές και ο κόσμος περίμενε υπομονετικά τη σειρά του να τη δει (ελληνική έκδοση της ταινίας).

(βλ. ακόμη Θεολόγος, δασκάλα και μοναχή τα αδέρφια του Γρηγόρη Βαλλιανάτου!)

 

 

Ευπαθείς ομάδες - Καταφύγια αγάπης

 

Δείτε ακόμη και τις διδακτικές ιστορίες: α) Ο θερισμός των πράξεων μας β) Η αρχή του 90/10 του Stephen Covey : Μία συγκλονιστική μέθοδος που μπορεί να μας λύσει το 90% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, γ) Το βάζο του γλυκού και οι δύο κούπες καφέ (αλληγορική ιστορία) και δΤα επτά θαύματα του κόσμου (διδακτική ιστορία).

 

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία. Από το 1992 και έπειτα καθιερώθηκε ο εορτασμός της αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς τότε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ.

Υπενθυμίζεται πως το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Το 80% από αυτούς, κατ' εκτίμηση, ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.

 

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).

Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών. (Περισσότερα: MEDLABNEWS.GR / ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ)

 

     Ένας σοφός είπε κάποτε, "κάθε κοινωνία κρίνεται, από το πώς μεταχειρίζεται τους πιo αδύναμους ανάμεσά της" Μια ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, του Shay, ενός αυτιστικού παιδιού...

     Μία διδακτική εμπειρική διήγηση που είναι ωφέλιμη για όλους μας, κυρίως όμως συνιστώ να την διαβάσουν οι φίλοι μου οι εκπαιδευτικοί και όσοι σχετίζονται με την εκπαίδευση γενικότερα: Ο Τάκης….Ένα μάθημα ζωής

   Η μικρή Koda τραγουδάει το χριστουγεννιάτικο τραγούδι στη χορωδία του νηπιαγωγείου. Ωστόσο, παράλληλα τραγουδάει και στη νοηματική, προκειμένου να την καταλάβουν και οι κωφοί γονείς της! (Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο)


Ενδιαφέρουσες σελίδες για ΑμεΑ:

Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία EAOM AμεA & Ομοσπ. Μπάσκετ με Καρότσι ΟΣΕΚΚ

Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α)

Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Η ΑΡΓΩ»

ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων

 

Καταφύγια αγάπης

 

Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με χρήματα που μοίρασαν αφειδώς κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Πολιτισμού και το Υγείας. Βρήκαν ΜΚΟ με περίεργα ονόματα για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα, ποιοι απαρτίζουν τις διοικήσεις τους, σκοτεινός ο ρόλος τους και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.

Βεβαίως υπάρχουν και ΜΚΟ και φορείς που παράγουν πραγματικά αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Με αισθητήριο την πείρα μας στον χώρο αυτό ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένους από αυτούς:

 • Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων "ΡΟΜ" Φάρος του Κόσμου

 • Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" Ι.Μ. Μεσογαίας & Λαυρεωτικής. 

 • Η Κιβωτός μεριμνά για παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας,την Ακαδημία Πλάτωνος. 

 • Η "Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων" της Ορθ. Ιεραποστ. Αδελφ. "Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ" ιδρύθηκε το 1978. Συντονιστής της είναι ο πνευματικός σύμβουλος της Αδερφότητος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Γερβάσιος Ι. Ραπτόπουλος, Ιεροκήρυξ, ο οποίος υπογράφει τις αποφυλακίσεις, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι τώρα.

 • Πολλοί άνθρωποι δεν θεωρούν την έκτρωση φόνο! Η αλήθεια είναι ότι τους είναι ασαφής η διαδικασία της έκτρωσης. Οι γιατροί το αποκρύπτουν συστηματικά. Αποκρύπτουν την εγκληματικότητα της πράξης για δικό τους οικονομικό όφελος. Παρακάμπτουμε τις ανατριχιαστι-κές λεπτομέρειες των τρόπων έκτρωσης, για να σας παραπέμψουμε στο σύλλογο «η Αγκαλιά» - Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού που υποστηρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού να έλθει στη ζωή με τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στις υποψήφιες μαμάδες και site στο internet με πληροφόρηση σε θέματα της έκτρωσης.